koprechts


home  |  de WTL  |  artikelen
Bestemmingsanalyse

Twee scenario’s voor een optimaal Schiphol

Zakelijke en particuliere passagiers van en naar thuisland Nederland hebben behoefte aan duurzame bereikbaarheid van de wereld. In combinatie met een betere leefomgeving. Minder vlieghinder, CO2 , stikstof en ultrafijn stof. Nieuwe woningen in de regio Schiphol. Geen overvol luchtruim en zeker vliegtuigen niet dichter op elkaar laten vliegen. Innovatie van de luchtvaart is echter traag en marginaal. Daarop wachten bedreigt de leefomgeving, omdat woningbouw en verbeteringen van de omgeving niet op tijd tot stand komen. Luchtvaartgroei slokt elke kleine verbetering meteen op.

Betere oplossing

De leefomgeving kan wel snel verbeterd worden met een selectieve keuze van duurzame vliegverbindingen die Nederland echt nodig heeft. Een derde van de huidige 320 bestemmingen en vluchten op Schiphol ontbeert dat nut. Die verbindingen zijn voor de bereikbaarheid onbruikbaar. Zonder deze franje kan op een optimaal Schiphol de impact op de leefomgeving direct met 30 tot 50 procent worden teruggebracht.

Optimaliseren van Schiphol voor zakelijke en particuliere thuismarktpassagiers

Veel voor de handel en zakenreizigers essentiële bestemmingen liggen in drukbevolkte regio’s die ook voor toeristen en vakantiegangers interessant zijn. Ook populaire vakantieoorden blijven direct bereikbaar. Andere bestemmingen in regio’s zonder handel blijven voor hen indirect bereikbaar via de handelsbestemmingen.
Stop de werving van zoveel mogelijk overstappers die niets bijdragen aan de bereikbaarheid en het vestigingsklimaat. Dring minstens 20.000 extreem goedkope stedentrips terug met vliegticketprijzen die tevens de HSL een gelijk speelveld verschaffen. Dan kunnen meer dan 50.000 korte vluchten naar Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt en hun achterland door de trein worden overgenomen.
Zo kan Schiphol goede verbindingen met alle noodzakelijke bestemmingen onderhouden, terwijl de impact van de luchtvaart afneemt. Dit blijkt uit de bestemmingenanalyse van de WTL. Nu Schiphol en de KLM voorlopig nog niet terug zijn op het niveau van 2019, is het tijd om de noodzakelijke optimalisering door te voeren.

Twee selectieve scenario’s

Het voorstel voor een optimaal Schiphol onderscheidt twee scenario’s, elk met een selectie van bestemmingen die essentieel zijn voor de internationale handel en populaire zonvakanties:
1)Schiphol als multimodale hub met 350.000 vluchten en 50.000 vluchten die met de HSL worden vervangen voor 44 miljoen thuismarktpassagiers en 12 miljoen overstappers.
2)Schiphol als multimodale luchthaven met 250.000 vluchten en eveneens 50.000 door de HSL vervangen korte vluchten voor 44 miljoen thuismarktpassagiers en slechts 2 miljoen overstappers die hun eigen transfer regelen.
In beide scenario’s is ruimte voor 41.000 vakantievluchten en kunnen mensen via zakelijke bestemmingen andere toeristen- en vakantieoorden bereiken.

Zie de omschrijving van beide scenario's hier

© Werkgroep Toekomst Luchtvaart